понедељак, 12. фебруар 2018.

Torta od karamela i lešnika


Potrebno:
*kore 4 X:3 belanca,3 kašike kristal šećera,3 kašike mlevenih
pečenih lešnika,1/2 kašike kakaoa,1 kašika brašna
*fil:1 litar mleka,12 žumanaca,120g šećera,2 kašike gustina,
6 kašika brašna,300g lešnik karamela("Pionir")
*100g mlečne čokolade,220g putera,50g prah šećera
*100g crne čokolade za kuvanje,30g putera
*šlag,malo strugane crne čokolade
Izrada:
Najpre ćemo iseći 4 okrugla pek papira u veličini dna kalupa
za torte.Kad smo to pripremili možemo ulupati belanca,
dodavajući po malo šećer.Kad je dobro ulupano dodamo masu:
mlevene pečene lešnike,kakao i brašno i sve lagano izmešamo
sa varjačom.Stavljamo masu na pek papir koji smo stavili na
pleh (dno) kalupa za torte i pečemo u zagrejanoj rerni na 170°C
20 minuta.Kad je kora pečena izvadimo je iz rerne i ostavimo na
pek papiru na ravnoj podlozi da se hladi.Tako još ispečemo tri  kore,
znači ukupno 4 kore.
Fil: za fil ćemo najpre u jednu šerpu sipati 2 dl mleka i izdrobljene
lešnik karamele(iseckane),kako bi se lakše otopile.Topimo ih uz
 mešanje na srednjoj temperaturi.
U posebnoj činiji sa 2 dl hladnog mleka mešamo žumanca,šećer,gustin
 i brašno.
U istopljene karamele dodamo preostalo mleko(6 dl) i kuvamo,Kad 
provri dodajemo masu izmešanu sa mlekom(žumanca,brašno,šećer i gustin)
Kad je skuvano ostavimo da se ohladi.
U ohlađenu masu dodajemo puter izmešan sa prah šećerom.To pomešamo
sa ohlađenim filom i delimo ga na dva dela.U jedan deo dodamo otopljene 
mlečne čokolade.Promešamo i još malo ostavimo na hladno.
Crnu čokoladu otopimo na pari i dodamo putera,sve izmešamo i dok je
toplo premazujemo tankim slojem svaku koricu koju smo prethodno
skinuli sa pek papira.
Kad smo premazali svaku koricu mažemo najpre 1/4 tamnijeg fila,a onda
 odozgo 1/4 svetlijeg fila.Na to stavljamo koricu ,pa opet tamniji pa svetliji
fil,pa treću koricu pa fil jedan i drugi i onda stavimo četvru koricu.Na nju
stavljamo tanko jednog i drugog fila i okolo samo svetliji fil.
Torta ima tanje kore,zato ja ne stavljam praška za pecivo jer ima bogati fil i
nema potrebe da budu deblje kore.
Odozgo tortu ukrašavamo kako želimo.Ja sam napravila srce od pek papira
 i oko njega nanela strugane crne čokolade, a onda tek ukrasila tortu sa šlagom.
Torta je za 5-ti rođendan jedne lepe devojčice Teodore(unuka mog devera).
Poreklo recepta:recept je sa Net-a (uz neke moje izmene i dodatke)








Нема коментара:

Постави коментар