петак, 10. фебруар 2017.

Čoko -lešnik torta


Potrebno:
-za  kore:9 jaja,9 kašika šećera,6 kašika mlevenih lešnika,
6 kašika brašna,3 kašike kakaoa,1 prašak za pecivo,3 štangle
rendane čokolade,3 kašike ulja,tri prstohvata soli
-za fil:4 žumanca,2 jaja,200 g prah šećera,150g crne čokolade
za kuvanje,150g mlečne čokolade,250g putera
-preliv za kore:6 kašika čokoladnog mleka(ili samo mleka)
-za glazuru:3 štangle čokolade,1 kašika ulja
-za ukrase:polovine lešnika(60g),šećerni ukrasi
Izrada:
Treba peći svaku koru posebno.
Ulupati tri žumanca sa šećerom,belanca ostaviti u posebnoj
činiji za mućenje.U umućena žumanca dodati 2 kašike brašna,
1 kašiku kakaoa,1/3 praška za pecivo,1 kašiku ulja ,1 izribanu
štanglu crne čokolade,2 kašike mlevenih lešnika.Kad smo to
sve umutili,posebno umutimo belanca sa prstohvatom soli i
umešamo sa prethodnom masom ali samo sa varjačom.
Pleh za tortu namažemo masnoćom,stavimo pek papir i okolo
namažemo masnoćom i pospemo sa malo brašna.Sipamo masu
i stavljamo u zagrejanu rernu na 200°C i smanimo na 170°C
pečemo 15 minuta pa na kraju smanjimo na 150°Ci pečemo 
10 min.Izvadimo iz rerne,Sklonimo sa pleha i ostavimo da se
 ladi na pek papiru.Tako ispečemo još dve kore.
Fil:umutimo žumanca i jaja sa prah šećerom i stavimo na paru,
pa kuvamo na pari dok se ne zgusne mešajući varjačom.Pred kraj 
dodamo iskidanu čokoladu(crnu i mlečnu) na parčiće i umutimo
sa varjačom dok se ne otopi čokolada.Ostavimo  da se ohladi i 
onda umešamo izrađen puter.
Sa pek papira skinemo kore i  malo ih natopimo sa čokoladnim
mlekom ili samo sa hladnim mlekom(dve kašike),pa onda 
filujemo tortu.Fil utrošimo na dve kore a gornju prelivamo
glazurom.
Glazura:otopimo na pari čokoladu i pomešamo ulje pa prelijemo
preko cele torte.Ostavimo da se ohladi.
Ukrasimo sa polovinama pečenih lešnika.Pošto je ovo dečija
rođendanska torta možemo ukrasiti i sa nekim ukrasima za
decu(Mini za devojčice a Miki za dečake-ove ukrase sam kupila
u zdravoj hrani).
Deca vole najviše čokoladne torte ,pa sam u fil umešala pola
mlečne čokolade da bi bila blaža,a lešnik daje posebnu aromu.
Poreklo recepta:iz moje sveske(kombinovala sam dve torte u
jednu)













Нема коментара:

Постави коментар