петак, 15. јул 2016.

Čokoladni kuglof


Potrebno:
-3 jaja,140g šećera,125g putera(rastopljen),100g oštrog brašna,
100g mekog brašna,1prašak za pecivo,140 ml hladnog mleka,
80g mlevenih oraha,1 vanil šećer
-preliv-od čokolade:3 štangle čokolade,50g putera ili 2 kašike ulja
-za posipanje kristal smeđi šećer

Izrada:
Ulupamo jaja,šećer i vanil šećer.Dodamo brašno izmešano sa praškom za
pecivo,pa onda polako dodajemo istopljen puter mešajući i posle toga mleko
 pa sve lepo izmešamo.
U tu masu dodamo i orahe i opet izmešamo pa u 1/3 mase dodamo ribane
 čokolade i kakao.Kalup za kuglof dobro namažemo masnoćom i pospemo
 mrvicama sa brašnom.U tako pripremljen kalup sipamo masu najpre svetlu
 1/3, pa tamnu i na kraju svetlu.Malo kroz masu provučemo viljuškom da se
zašara masa.Pečemo u zagrejanoj rerni na 200 °C  oko 15 minuta,pa 
smanjimo na 180 °C još 30 minuta.
Pred kraj probamo čačkalicom testo da li je pečeno.Kad je pečeno 
izvadimo, iz rerne i neka malo ostane da se ohladi u kalupu.Tankim nožem
 prođemo oko kuglofa i u sredini i okrenemo kako bi ga izvadili iz kalupa.
Ohlađen kuglof prelijemo čokoladnim prelivom i kad se preliv ohladio
 posipamo sa smeđim šećerom u kristalu.

Sečemo oštrim nožem  sutradan lepo ohlađen kuglof,koji je sočan i ukusan.
Poreklo recepta-iz tetka Sekine sveske










Нема коментара:

Постави коментар