субота, 9. април 2016.

Karamel torta



Potrebno:
-za 3 kore:360g pečenih lešnika,300g kristal šećera,12 belanaca
-za fil:250g prah šećera,12 žumanaca,250g putera,2 štangle čokolade za
 kuvanje
-za posuti tortu:40g pečenih lešnika,50g kristal šećera(pečeni sa šećerom
 u karamel) pa samleveni
-1 šlag krem od vanile

Izrada:
Pečene lešnike i oljuštene stavimo u šerpu ili tiganj gde smo otopili kristal
šećer i varjačom izmešamo lešnike pa tako umotane u karamel sipamo u
stariju tepsiju da se ohlade.Kad se masa ohladila sameljemo na mašinu za
 orahe i tu masu podelimo na tri dela.
Pošto pečemo tri kore za svaku ulupamo četiri belanca,pa u čvrsti sneg
od belanaca dodamo 1/3 mase( samleveni lešnici u karamelu) pomalo i
 lagano mešamo varjačom.Sipamo na pleh za torte,koju smo obložili pek
papirom.(Odmah isecite pek papir tri veličine ).Peći u zagrejanoj
 rerni na 200 °C 5 minuta pa smanjiti na 180 °Ci peći još 15 minuta
(ukupno 20 minuta).Kad je pečena korica ostavljamo je na ravnu 
površinu i pripremamo drugu i kasnije na isti način treću koru.
Kad su kore pečene ostavimo ih da se ohlade,pa tek onda lagano 
skinemo pek papir.
Fil:
Prah šećer izmešamo varjačom sa žumancima u činiji u kojoj
 ćemo kuvati na pari fil.Kad smo dobro umutili masu stavljam
 činiju na paru i kuvamo da se masa lepo zgusne.Skinemo sa pare
 i posebno dodamo istopljenu čokoladu na pari,pa to izmešamo i 
ostavimo da se ohladi.
U ohlađenu masu umešati umućen puter.Nakon toga filujemo tortu.
Podelimo fil na 2 dela,pa od svakog uzmemo u jednu malu činiju po
 2 kašike fila za premazivanje gornje kore i okolo u tankom sloju.
Kad smo nafilovali tortu i premazali gore i okolo,ostavimo na hladno.
Kad se torta ohladila možemo pristupitiukrašavanju.Gornji deo posuti
 samleveom masom(lešnik u karamelu).
Ulupati šlag od vanile i ukrasiti,pa odozgo još posuti mlevenim
karamelom.Staviti da se torta dobro ohladi i seći sutradan.

Ukus i miris torte je divan,kore i fil se stapaju u jedno.Za mene i one koji
 su probali ovu tortu je jedna od lepših torti.Može da se posluži za
 najsvečanije prilike.
Poreklo recepta-stari recept iz mamine sveske










Нема коментара:

Постави коментар