недеља, 28. фебруар 2016.

Marenge u čokoladi




Potrebno:
-mering masa-4 belanceta,prstohvat soli,250g kristal šećera
-za testo-150g čokolade za kuvanje,100g prah šećera,1 vanil šećer,3 jaja,125g
 putera,80g badema,400g brašna T 400 meko
-kiselkasti pekmez(od kajsija)
Izrada:
Ulupamo belanca,dodamo prstohvat soli i pomalo dodajemo šećer uz mućenje
 mikserom.Kad je masa gusta da stoji na metlicama, ,možemo  sa kašičicom da
stavljamo marenge na pek papir koji smo pre toga namazali masnoćom i posuli
 brašnom.Zagrejemo rernu na 200 °C i pečemo na umerenoj temperaturi 160 °C 
15 minuta.Merenge nisu puslice ,ne trebaju da se suše tako, nego nakon ovog 
vremena vadimo ih iz rerne i ostavljamoda se ohlade.
Testo uradimo tako da jaja umutimo sa šećerom,dodamo izribanu crnu čokoladu
 za kuvanje,samleveni badem,puter i brašno dodavajući postepeno.Zamesimo
 testo u kuglu dodavajući brašno ako je potrebno,pa ostavimo 1 sat u frižideru.
Nakon tog vremena na brašnom posutoj dasci za mešenje razvijemo oklagijom
 testo u debljini malog prsta i vadimo okruglom modlom kolačiće.Stavljamo na
 pek papir i pečemo u zagrejanoj rerni na 180 °C 12-15 minuta.Kad su pečeni,
vadimo ih ,ohladimo i mažemo kiselkastim pekmezom(,kajsija,malina i sl )tankim
 slojem i stavljamo na svaki kolačić marengu.Ukrasimo na kraju marenge sa 
seckanim suvim voćem i prelijemo tankim slojem topljene čokolade.




Poreklo recepta-stari recept iz sveske moje svekrve
Obično ovaj kolač radim kad mi ostanu belanca.Nakon pravljenja salenjaka ostala
 su upravo 4 belanca i odlučila sam se za ovj kolač.

Нема коментара:

Постави коментар