среда, 27. јануар 2016.

Proja(prova)





Potrebno:
800g kukuruznog brašna/(sa potočare),1 kašičica,soli,1 kašičica šećera ,2 kašike
 ulja ili 1 puna kašika masti,8 dl vrele vode

Izrada:
U šerpi zagrejati 1 litar vode i neka provri.U dublju činiju sipati brašno ,so,šećer i
 promešati, pa dodati mast i polako sipati vrelu vodu i mešati varjačom.Sve to dobro
mešati kako bi masa postala ujednačena,pa kad se malo ohladilo možemo i rukom
 zamesiti.U manju tepsiju staviti pek papir i testo formirano u kuglu pa prenesemo u
 tepsiju na pek papir.
Pošto smo utrošili 8 dl vode još je ostalo oko 2 dl,pa možemo ruke umakati u tu vodu
 i vlažnim rukama umivati proju i formirati željeni oblik(okrugla ili četvrtasta i ne
sme biti niska).Zagrejemo rernu na 250°C i stavimo tepsiju sa formiranom projom
 da se peče(može odozgo da napravimo nekoliko rupica da ne puca nepravilno).
Smanjimo nakon 5 minuta na 200°C i pečemo oko 1 sat.Kad je gotova,izvadimo je iz
 rerne da se hladi i sečemo na šnite.

Poreklo recepta-starinski recept moje bake iz Slavonije koja je na ovaj način pekla
 proju i ovaj miris me  najviše podseća na detinjstvo.



                                 Proja umivena i pripremljena za pečenje
Lepo se slaže sa kiselim kupusom,keljom,pihtijama,a također možete probati da je 
izrendate na rende i prelijete vrelim mlekom ili sa kiselim mlekom.Lepša je nego
 palenta jer je zapečena i predivna korica koja se u mleku omekša i ima fenomenalan ukus.


Pečena proja- zlatnožuta


                                                Miris i ukus detinjstva

1 коментар: