уторак, 15. септембар 2015.

Lazanje s povrćem


Potrebno:
-400g kora za lazanje,120g kačkavalja,20g parmezana
-Povrće:3 tikvice,2 patlidžana,2 šargarepe,300g šampinjona,3 veće paprike(žuta,zelena i crvena),1 crni luk,2 čena belog luka,so,biber
-Bešamel sos:1 dcl masl.ulja,2dcl brašna,so,1 litar mleka
-Sos od paradajza:1 kašila masl.ulja ,3 veća zrela paradajza,1 mala kašičica seckanog bosiljka so,biber,kašičica šećera

Izrada:
Najpre trebamo da obradimo povrće.
Tikvice oprane, izrezane na dugačke trake grilujemo.
Šampinjone presečene na pola ili četvrtine također grilujemo,
U jednu tepsiju stavljamo opran patlidžan(presečen na pola)  i papriku i pečemo u rerni 1/2 sata na 220°C.
Šargarepu dinstamo na malo ulja kako bi omekšala(ja sam  sekla u dugačke tanje trake.
Na malo ulja u posebnoj šerpici izdinstamo sitno sečeni crni luk i pred kraj dodamo beli.
Kad su patlidžan i paprika pečeni možemo ih lako oguliti i skinuti kožu.Iseckamo na manje delove patlidžan(pomešamo ga sa izdinstanim lukom) i malo posolimo isto tako i papriku.

Dok se ovo sve peče i dinsta,možemo da priredimo sos od paradajza.Na ulje dodamo iseckan svež paradajz(pre toga smo ga stavili u vrelu vodu  pola minuta,pa posle u hladnu i ogulili kožu).Kako se kuva ovaj sos, dodajemo malo svežeg seckanog lišća od bosiljka,biber i so po ukusu i malu kašičicu šećera
Kad smo sve izdinstali i ispekli dok se to hladi pravimo bešamel sos.Na maslinovom ulju upržimo 
blago brašno,dodajemo mleko polako uz brzo mešanje i smanjimo jačinu ringle.Dodajemo so po ukusu.(treba da je blag bešamel).
Sada možemo pristupiti slaganju.
U veću podmazanu tepsiju slažemo prvu koru.
Nakon toga redom slažemo povrće:patlidžan,šampinjone,tikvice,pa prelivamo sa bešamelom,pa rendamo kačkavalj,Na to zatim dolazi druga kora pa preko nje paprike,šargarepa i zalivamo sosom od paradajza i tako redom dok ne utrošimo kore i povrće,
Odozgo dolazi jedna kora koju prelivamo bešamel sosom i rendanim kačkavaljem,a nakon toga dodajemo rendani parmezan.Malo polijemo i sa sosom od paradajza radi lepšeg izgleda.Odozgo pospemo malo sa origanom.Stavimo peći u rernu na 200°C 40 minuta.Kad porumeni lepo, gotovo je.
Pre služenja 10-tak minuta sačekamo samo da se malo prohlade, jer možemo lepše seći kocke.
Poreklo recepta-iz časopisa: Hrana i vino
Ove lazanje su predivne.Lepše su nego one sa mesom.Probajte videćete.






Нема коментара:

Постави коментар