четвртак, 20. август 2015.

Punjeni patlidžan


Potrebno:4 patlidžana(iste veličine),1 paradajz,400g mlevenog mešanog mesa,100g pirinča,1 jaje,1 glavica crnog luka,1 paprika babura,so,biber,1 kašičica aleve paprike,1 kašika seckanog peršuna,1 kisela pavlaka, 100g kačkavalja,3 kašike susama,kašičica origana
Izrada:
Prvo treba da operemo patlidžane i odstranimo drške i listove a zatima prepolovimo u dužinu svaki patlidžan.Nakon toga kašikom izdubimo sredinu patlidžana koju odmah stavimo na pek papir u malu tepsiju i u rerni pečemo 20 minuta.Dok se to peče,polovine izdubljenog  patlidžana operemo ,ocedimo i malo usolimo.

Nakon toga pravimo fil:dinstamo na 2 kašike maslinovog ulja iseckanu glavicu crnog luka i papriku isečenu na kockice,pa kad je postao luk malo staklast dodamo seckanu papriku i mešano mleveno meso i smanjimo jačinu ringle.Varjačom pomalo mešamo da ne zagori.U posebnoj šerpi obarimo malo pirinač i procedimo ,pa dodamo u masu koja se dinsta u šerpi.Posolimo po ukusu,dodamo biber,alevu papriku,seckani peršun.Sklonimo sa ringle i dodamo jaje kako bi masa postala homogena.

Filujemo patlidžan sa kakšikom ,a gore na fil dodamo masu koju smo malo ispekli u rerni(sredina patlidžana) i koju smo malo posolili i dodali malo ulja.Na kraju dodajemo na svaki filovani patlidžan 1 režanj svežeg paradajza,1 kašiku pavlake,rendani kačkavalj i odozgo na kraju posipamo susamom i sušenim origanom.

Pečemo u zagrejanoj rerni 40 minuta na 200 °C.Kad je gotovo i malo prohlađeno jedemo kao glavni obrok.Ako šta ostane ,može hladan da se jede i za večeru.
Poreklo recepta-iz nanine sveske uz male moje izmene

2 коментара: