недеља, 24. мај 2015.

Mađarski kolač


Potrebno:
-za testo:5 jaja,5 kašika šećera,5 kašika brašna,na vrh noža praška za pecivo,
-za fil:5 kašika griza,2,5 dcl mleka,200g putera,200g prah šećera,
5 većih kiselih jabuka(izrendanih)
3 kesice šlaga i 3 dcl mleka hladnog,1rebro čokolade za kuvanje,

Izrada:
Umutiti 5 belanaca,dodavati postepeno šećer idobro ulupati.Nakon toga dodavati po jedno žumance  i mutiti dok ne dodamo svih pet,pa onda polako dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo.Sipati masu u tepsiju(veću),koju smo prethodno namazali masnoćom pa onda posuli brašnom.Peći u zagrejanoj rerni na 200°C(15 do 20 minuta)pa onda smanjiti na 150°C još 10 minuta.probati čačkalicom testo(ako ne ostane ništa pečeno je).Izvadimo pečeno testo iz rerne da se hladi.
Fil:u jednoj činiji kuvamo mleko i dodamo griz kad se zgusne gotov je.I to ostavimo da se ohladi.Dok se to hladi ,jabuke oljuštimo i izrendamo pa stavimo na đevđir(cediljku)da se ocedi ako su saftane.
U činji za mućenje umutimo puter i prah šećer,pa dodajemo ohlađeni griz.Kad smo to umutili,dodamo malo oceđene jabuke i masu dobro sad promešamo varjačom i nanesemo na ohlađen patišpanj(biskvit).
Nakon toga umutimo šlag sa mlekom i nanesemo na ovaj fil.Odozgo na šlag narendamo 1 rebro crne čokolade.gotov kolač stavimo u frižider da se dobro ohladi i tek onda sečemo na veće kocke.Hladan kolač je predivan i osvežavajući.
Poreklo kolača-recept moje kume Ljilje i ovo je sećanje na nju

Нема коментара:

Постави коментар