среда, 20. мај 2015.

Kelj i kremenadle



Potrebno:1 glavica kelja oko 1 kg,1 glavica crnog luka,4 čena belog luka,1 šargarepa,5  kom mladih krompira,1sveži  paradajz(ili 2 dcl kuvanog),so,biber,2 kašike ulja ili masti,1 kašičica aleve paprikeslatke, i na vrh kašičice ljute aleve
- kremenadle-masnoća za prženje 
Izrada: Kelj isečemo na krupnije ,operemo pa stavimo da se prokuva.Kad malo prokuva,oko 5 minuta,ocedimo kelj .U dubljoj šerpi na masnoći ispržimo iseckani crni luk malo i dodamo iseckani beli luk,pa ubrzo zatim dodamo obaren kelj,očišćenu i na četvrtine iseckanu šargarepu,1 sveži paradajz ili kuvani,so,biber i 2 dcl vode i krompiriće..Kad uskuva smanjimo na lakšoj vatri da se kuva poklopljeno,a posle ako treba dodamo   još malo vode  pa neka kuva uz povremeno mešanje,možemo dodati alevu papriku..Posle otklopiti malo i kad se ukuva i kelj postane mekan, dodamo na kraju seckani peršunov list.
Kremenadle usolimo ,pobiberimo i stavimo na masnoću da se peku u dubljem tiganju.Malo dodamo vode i poklopimo ,smanjimo temeperaturu i neka omekšaju.Kad ih prekrenemo s jedne strane na drugu,pojačamo temperaturu da se lepo dobije boja pri prženju s tim što treba malo otklopiti da se ne kuva nego peče.Kad dobiju lepu rumenu boju gotove su kremenadle.
Serviramo zajedno na tanjiru.
Poreklo recepta-iz mamine sveske


Нема коментара:

Постави коментар