понедељак, 4. мај 2015.

Išleri


Potrebno:
-za testo-100g putera,140g prah šećera,100g čokolade,200g brašna,1 celo jaje
-za fil-2 žumanca,2 kašike brašna,1,5 dcl mleka,120g prah šečera,120g putera
-za preliv-3 štangle čokolade za kuvanje,4 kapi ulja
Izrada:
Za testo treba izraditi puter i šećer,dodati jaje,otopljenu čokoladu i brašno na kraju.Sve dobro izraditi i na dasci posutoj brašnom razvaljati oklagijom tanko testo,vaditi kružiće i peći na pek papiru u tepsiji na 190°C samo  10 min(ako ispoštujemo pečenje samo 10 minuta videćete kako su meki i tope se u ustima).Vaditi iz tepsije i ostaviti da se hlade,pa ponovo novu turu peći i sve tako dok ne ispečemo.
Za fil je potrebno da 2 žumanca izradimo sa 2 kašike brašna i polako dodajemo mleko i mutimo varjačom.To kad smo dobro umutili kuvamo na pari i ubrzo postaje gusto ,pa ostavimo da se ohladi.U hladno dodamo puter i prah šećer.
Tom masom filujemo išlere.Nanosimo deblji sloj fila na jedan išler a drugi stavljamo blago odozgo.Kad smo spojili sve išlere,stavimo ih na hladno,da se lepo stegnu.
Posle toga pravimopreliv  na pari u maloj šerpici od čokolade i nekoliko kapi ulja .Ta činijica nek ostane na ringli na toploj pari kako bi što bolje uradili preliv po svakom kolačiću.Možete svaki da prelivate jednom malom kašičicom ili umačete u toplu čokoladu sa jedne strane.Tako smo uradili preliv i završili ukrašavanje ovog kolača.
Poreklo recepta-iz stare sveske moje mame



Нема коментара:

Постави коментар