недеља, 22. фебруар 2015.

Štrudla s makom i orasima





Potrebno- za testo:400 g brašna T 400 meko,2dcl mleka,50g šećera ,2 jaja,malo soli,120g rastopljenog  putera,1/2 kockice kvasca,1 dcl mleka,1 kašičica šećera i 2 kašičice brašna;
                -za fil od oraha:400g samlevenih oraha,140g šećera,1½ dcl vrelog mleka,1/4 kašičice mlevanog karanfilića,
                -za fil od maka:300g mlevenog maka,1½ dcl vrelog mleka,izribana kora od narandže,120g šećera
                -za premaz 1 žumance
Izrada:
U 1 dcl mlakog mleka dodamo izmrvljen kvasac,kašičicu šećera i 2 kašičice brašna.Stavimo na toplo mesto da se kvasac podigne.
U činiji u kojoj mesimo dodamo brašno,dignuti kvasac,mleko mlako,šećer,jaja,malo soli,rastopljen puter.Mesimo dok se ne odvaja testo od činije,dodavajući po malo brašna.Kad smo umesili dobro testo,podelimo ga na pola(2 jufke).brašnom pospemo dasku za mešenje i stavimo jufke da se odmaraju,pokrijemo čistom kuhinjskom krpom.Ako nam je toplo u kuhinji može da ostane na dasci tako pokriveno.Ako nije,onda stavimo na neku dasku manju ili u činije pa na toplo mesto da se odmara 1/2 sata pokriveno.Dok se testo odmara,treba prirediti filove.
Za fil od oraha,treba ugrejati mleko i preliti samlevene orahe i sa ostalim sastojcima promešati i staviti da se ohladi.
Za fil od maka ,treba također ugrejati mleko i pofuriti mak i dodati ostale sastojke pa promešati i ostaviti da se ohladi.
Testo koje smo ostavili da se odmaara na toplom je nadošlo i udvostručilo se.Uzmemo najpre jednu jufku i na brašnom posutoj dasci razvaljamo oklagijom testo u veličini tepsije u kojoj ćemo peći(dužina tepsije),debljina testa oko ½ cm.Na razvaljano testo nanesemo fil sa orasima i prekrijemo celo testo.
Sada uvijemo u rolat i stavimo u podmazanu tepsiju.Isto to napravimo i sa drugom jufkom ,pa je namažemo sa filom od maka.Ostavimo u tepsiji da se odmara 1/2 sata.Pokrijemo sa čistom kuhinjskom krpom.Nakon toga vremena vidimo da je testo lepo još naraslo i u tepsiji i na kraju ga premažemo dobro sa razmućenim žumancetom.Rernu smo pre toga uključili na 200 °C i stavimo tepsiju sa testom da se peče.Peći oko 40 minuta.Pred kraj ako je jaka struja,pokriti sa alu folijom da ne potamne kore odozgo:Moraju dobiti lepu zlatnu rumenu boju.Kad je pečeno ,tepsiju izvadimo iz rerne i okolo nožem odvojimo pečenu štrudlu i pažljivo istresemo na dasku.Posle toga opet pažljivo okrenemo štrudlu i neka se ohladi malo.Nakon toga je pospemo prah šećerom,a sečemo kad se dobro ohladi.
Poreklo recepta-dobri stari recept iz bakine sveske

Нема коментара:

Постави коментар