понедељак, 26. јануар 2015.

Božićne kiflice




Potrebno:400g brašna,250g putera,5 kašika hladne vode,1 kašika jabukovog sirćeta,5 kašika pekemeza od kajsija,5 kašika samlevenih oraha,sitni šećer za posipanje

Izrada:
Od putera ,brašna hladne vode i sirćeta zamesiti testo i staviti na hladno 1 sat.
Mlevene orahe i pekmez pomešati za fil.
Nakon sat vremena testo uz  dodavanje malo brašna  razviti oklagijom na 2 mm debljine i rezati kvadratiće 5x5cm radlom za testo.Na svaki staviti malu kašičicu fila od oraha i pekmeza.
Tepsiju za pečenje sitnih kolača(plitka) obložiti pek papirom i složiti kiflice.Peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 25 minuta.Kada blago porumene,gotove su i treba ih ohladiti pa onda uvaljati u prah šećer sa vanilom.
Punjenje ovih kiflica može biti i sa lešnicima,bademima i raznim džemovima,kao i sa makom.

Poreklo recepta-stari recept  Mire Vučetić poznate autorke knjiga o kuvanju

2 коментара: